Златно доба „ВеДеизације“ у Београду

Претходних дана у јавности се дигла велика прашина око нацрта Закона о управљању привредним друштвима која су у власништву Републике Србије, колоквијално – о управљању јавним предузећима, који је након бројних критика од стране грађана и опозиције, повучен из скупштинске процедуре. Премијерка Ана Брнабић се поново позвала на, само у Србији знани вануставни механизам, којим се иначе решавају и друга питања у надлежности владе, а који се зове „молба председника Републике“. У одбрани овога нацрта закона, који је ипак тражила да се повуче, премијерка је између осталог, рекла како је циљ тог закона „боље чување националних и стратешких интереса кроз професионализацију управљања јавним предузећима“.

Међутим, премијерка очигледно не зна да је професионализација управљања јавним предузећима обавеза која произлази и из важећег Закона о јавним предузећима и да због тога није било потребно доносити нови, већ само уредно применити стари закон. За одредбе тог закона који каже да се директор јавног предузећа чији је оснивач јединица локалне самоуправе, бира на основу јавног конкурса (члан 24), те да он мора имати најмање три године радног искуства у области којом се јавно предузеће бави (члан 25), очигледно не знају ни градска управа Београда нити градоначелник Шапић, па упорно избегавају да поставе професионални менаџмент у градским комуналним предузећима, и настављају са политиком тзв. ведеизације.

Од 14 јавних комуналних предузећа чији је оснивач град Београд, на челу чак њих 9 нису директори, него су постављени вршиоци дужности (в.д.) Ово је стара пракса СНС која служи да се врши политички утицај на рад јавних комуналних предузећа и да се она злоупотребљавају у политичке сврхе. Због чега иначе СНС и градоначелник Шапић не примене Закон о јавним предузећима и на чела градских комуналних служби не поставе директоре који су професионалци у тим областима? Од када је градоначелник Шапић преузео кормило града у другој половини 2022. године, постављени су в.д.-и у Београдском водоводу и канализацији, Београдским електранама, Градској чистоћи, ГСП-у, Београдском метроу и возу, Београд-путу, Инфостан-технологијама и Градском стамбеном, у осам јавних комуналних предузећа, док је в.д. директора ЈКП „Погребне услуге“ постављен годину дана раније, 2021. Дакле, ниједан спроведени јавни конкурс и ниједан директор постављен на чело неког јавног комуналног предузећа у Београду, од када је Александар Шапић преузео руковођење градом!

Ако се погледају биографије ових в.д.-а, јасно је и зашто: готово нико од њих нема компетенције у областима којима се јавна комунална предузећа на чијем су челу баве, а многи од њих су се шетали из једног комуналног предузећа у друго. Градски СНС и Шапић и ту крше закон, јер он каже да и вршилац дужности директора мора испуњавати исте услове као и директор (члан 52). Пошто се, по  слову закона, вршиоци дужности бирају на период од једне године, да ли то значи да ће на дневни ред градске скупштине ускоро доћи предлози за именовања нових в.д.-ова у истим овим предузећима, или ће напредњачка власт и овде прекршити закон?

Шта год да ураде, једно је јасно: Закон о јавним предузећима за београдске напредњаке и градоначелника Шапића не важе, и они ће наставити да их злоупотребљавају у политичке и вероватно у коруптивне сврхе. Потпуно је онда јасно зашто многа од тих предузећа послују са великим губицима, или имају огромна дугогодишња дуговања, као  рецимо ГСП, за која нико не одговара. Градска комунална предузећа треба што пре да добију професионални управљачки кадар, а град Београд треба што пре да види леђа овој неодговорној власти која нити поштује закон, нити води рачуна о интересима грађана!

Милан Алексић

одборник „БеДем – Демократска странка“

Поделите: