Пасарела на Ади Циганлији или Скадар на Бојани

Аду Циганлију и Савско језеро Београђани често називају Београдским морем. У летњем периоду током сезоне купања, у овом највећем спортском и угоститељском центру бележи се и по 150.000 посетилаца дневно. На самом улазу у ову оазу и својеврсни градски парк налази се уско грло у виду неколико пешачких прелаза преко саобраћајно веома оптерећене Радничке улице, који повезују Аду Циганлију са Паштровићевом улицом и остатком Чукарице. Деценијама је планирана и очекивана изградња пешачке пасареле која би премостила Радничку улицу и омогућила да пешачки и друмски саобраћај у овом делу града тече несметано и ефикасно. Након изградње шопинг мола на углу Радничке и Паштровићеве који је добио назив Ада мол, створили су се услови да се пасарела изгради.

Све је било лепо замишљено. Један крак дуг 55 метара који ће да премости Радничку улицу и други крак од 48 метара према Паштровићевој. Ова конструкција има три приступне тачке према Савском језеру – из самог тржног центра, на страни Радничке где је аутобуска станица и са саме Аде, са по једним лифтом за јавну употребу. Изградња ове пасареле има првенствену намену да грађанима олакша прелазак преко саобраћајнице и да несметано пређу на другу страну. Ипак, један крај пасареле завршава на зеленој површини, да би пешаци одатле били упућени према пешачком пролазу ка самој Ади.

Градња пасареле на Ади најављена је још 2017. године када је постављен камен темељац за тржни центар Ада мол, који је отворен у мају 2019. године. Годину дана касније, постављен је и камен темељац за пасарелу, инвестицију вредну више од 1,1 милиона евра без ПДВ-а, а која је каснила са завршетком радова чак 30 месеци. Извођење радова било је поверено компанији „Баувесен“ са роком изградње од примерених 120 дана.

Због чега се изградња толико одужила? Сам пројекат је мењан у више наврата из разних разлога – због водоводних и канализационих цеви које нису биле уцртане у катастар, а као изговори су навођени и епидемија болести ЦОВИД 19, наводне лоше временске прилике и на крају, неопходност да се веома дуго, месецима проверава безбедност за прелазак?! Прави разлози оволиког кашњења никада нису сасвим разјашњени.

Овај пешачки мост – пасарела, отворен је средином фебруара 2023. године. Прелаз је отворен за пешаке, али лифтови, њих три – нису још увек пуштени у рад. Ово, имајући у виду велики број степеника које треба савладати, чини пасарелу прилично неподесном за коришћење од стране старијих особа, особа са инвалидитетом, трудница, али и за мајке и очеве са колицима за децу. Из тог разлога већина пешака и даље користи пешачке прелазе са семафорима који се налазе испод пасареле тако да основна функција овог објекта након више од три године од почетка изградње још увек није постигнута. Нова купалишна сезона је на прагу и уколико лифтови и овог лета не буду у функцији, може се слободно рећи да ће Београд дочекати и четврту сезону купања на Ади уз несносне саобраћајне гужве на улазу у највеће београдско купалиште.

Град Београд чак ни не финансира изградњу ове пасареле из буџета. Донатор овог објекта је „Цоммерциал Девелопментс“, ћерка фирма инвеститора Ада мола „ГТЦ Србија“.

Да ли су за овај фијаско са роковима изградње овог, не претерано компликованог и великог објекта одговорни инвеститор, извођач или пак пасивне и неспособне власти града Београда грађане чак и не мора много да занима. Грађани с правом очекују да се овај својеврсни „Скадар на Бојани“ односно пешачки прелаз на Ади Циганлији најзад у потпуности, са све лифтовима, заврши.

Мирјана Касем

одборница „БеДем – Демократска странка“

Поделите: