Поглед на градоначелникове „визије“

Чињеница је  да градоначелнику Шапићу не недостаје идеја. Али каквих? Оних које не доносе никакво побољшање квалитета живота у нашем граду и које град по правилу доводе у немогуће ситуације.

Најновија „идеја“ тиче се новобеоградских булевара и намере да се они прошире за по једну траку у сваком смеру. Сви знамо шта то значи, уништавање преосталих зелених површина и дрвореда, јер како другачије? Када би постојала шанса да градоначелник уважава и чује мишљење правих професионалаца, а не његових послушника који или нису довољно стручни, или су можда толико заглибили у блато корупције да се не усуђују да дигну глас, тада би имао прилику да чује зашто то није добро решење.

Један од највећих изазова модерних градова је како одговорити на климатске промене, како ублажити негативне ефекте климатских промена на живот у градовима. Траже се најбоља решења и предузимају радикални захвати у циљу ублажања високих температура током топлотних таласа али и у сврху смањења загађења ваздуха. 

Да би се то остварило, стратегије развоја модерних градова укључују и мере за  смањивање броја индивидуалних аутомобила у свакодневном саобраћају, а подстицање грађана да користе добро организован, квалитетан јавни превоз.

Власт у Београду већ деценију не ради заправо ништа по питању развоја и осавремењивања услуге градског јавног превоза, не видимо ни једну активност која би подстицала наше суграђане да користе јавни превоз. Свакодневно губимо сате у саобраћајним гужвама и проширење булевара на територији Новог Београда проблем неће решити, напротив, погоршаће га.

Насупрот идеји ширења новобеоградских булевара на уштрб зеленила, стоје логични и од стране професионалаца у области саобраћаја поткрепљени ставови. Неопходно је ширење трамвајске мреже и интензивирање радова на изградњи прве метро линије, али тако да се она гради у складу са потребама Београда и његових становника, да прва метро линија повезује грађане Београда, а не искључиво  СНС инвестиције, од Београда на води, К Дистрикта и других.

Београд чине његови становници, једино су они и њихове потребе заправо важни. Када би се СНС власт у Београду, на челу са градоначелником заиста и водила интересом нашег града и потребама Београђана, не би ни имали „поплаву“  бесмислених и штетних планова које пре личе на „ показивање мишића“ него на добро промишљене, рационалне планове. Тада не бисмо имали грађане који су доведени у ситуацију да морају да се бране од актуелне власти која нас „дави“ у урбанистичком, саобраћајном и сваком другом хаосу.

Весна Петковић,

одборница „БеДем – Демократска странка“ у Скупштини града Београда

Поделите: