Број који нећете звати два пута

Успостављање јединственог броја сервисног центра Београд, иако најављено као нешто што ће грађанима олакшати пријављивање проблема и добијање других информација из надлежности комуналних предузећа, у пракси функционише дестимулативно. Иако томе већ има неко време, упркос бројним апелима ова услуга није унапређена.

Наиме, окренете ли број 11011 не само да ће Вас позив коштати, учините ли то са вашег мобилног телефона и ако уопште добијете прилику да разговарате са оператером, него су ретки случајеви када уопште добијете информацију због које сте звали. По успостави везе, оператер вас обавести да најпре морате да одслушате целу понуду комуналних услуга од којих је свака везана за један тастер број, па тек онда да изаберете ону која вам је потребна. Директно преусмеравање на опцију, ако сте је чули пре него што аутомат издекламује задато – није могуће. Пошто сте, док аутомат наброји сваку услугу по бројевима од 1-9 вероватно већ заборавили под којим је бројем чија надлежност, постоји опција 0 подведена под „остале услуге“ која вас одмах преусмерава на листу чекања, што је највероватније најчешће бирана опција, па доводи у питање смисао свих осталих. А онда следи управо то – чекање. Аутомат вас обавести који сте по реду, што углавном није испод двоцифреног броја, а то у мерну јединицу преведено износи минимум 20 минута. Након тога следи јављање оператера и позив који се тарифира по минуту, а у најгорем, што је уједно и мој најчешћи случај, када дођете пред крај листе чекања, пред тренутак да Вам се коначно вероватно презаузети оператер јави, позив буде прекинут.

Сума сумарум – непријављен проблем, изгубљено време, потенцијално и новац, а засигурно висока узурпираност нервног система. Производ је незадовољни корисник/ца који се вероватно неће упуштати у понављање овог искуства, јер ова услуга није предвиђена да олакша пријављивање и решавање проблема, колико год се у глави њеног успостављача чинила да јесте.

Промене које су задесиле наш град променом градоначелника, али не и власти, апсолутни су пандан томе. Суштинске промене нема. Разлика је једино у томе што подвлачењем црте, бар начелно можемо извести рачуницу колико нас је претходно СНС „градоначелниковање“ коштало до избора новог и да стиснемо зубе колико ће нас ово ново СНС управљање градом коштати. Унапређење живота грађана свакако није било на агенди ни претходног, а ни актуелног градоначелника.

Тања Цакић

одборница „БеДем – Демократска странка“

Поделите: