Власт наставља праксу да од грађана крије одлуке о буџету

Свака локална самоуправа у Србији, а поготово највећа и најважнија – град Београд, дужна је да пре усвајања одлука о свом буџету претходно о том предлогу обавести и упозна грађане. Ова обавеза важи како за прву одлуку о буџету која се усваја обично крајем текуће године за следећу годину, тако и за све накнадне измене одлуке о буџету, такозване ребалансе.

Народна скупштина Републике Србије усвојила је 20. јуна 2018. године Закон о потврђивању додатног протокола Европској повељи о локалној самоуправи о праву да се учествује у пословима локалних власти. Одредбе тог протокола и те Повеље  о  обавезности јавних расправа приликом припреме одлука о буџету (у делу планирања инвестиција) одмах су уграђене у Закон о локалној самоуправи, изменама члана 11. Закона о локалној самоуправи. На основу те измене закона о локалној самоуправи из 2018, усвајању сваке одлуке о локалном буџету мора да претходи обавезна јавна расправа.

За претходну градску власт, ону у којој је главну реч водио заменик градоначелника Горан Весић, важило је да су они ову обавезу покушавали да минимализују и формално изврдају. Али су барем неколико дана раније постављали нацрт одлуке о буџету на сајт града у ПДФ формату. Ово наравно није довољно јер грађанима који нису вични читању оваквих одлука мало тога ће бити јасно и од користи.

Међутим, нова гарнитура СНС градске власти на челу са Александром Шапићем као градоначелником, укинула је чак и овакав начин претходног информисања грађана о променама у буџету. На сајту града није постављен ни нацрт ни предлог одлуке о ребалансу буџета који је планиран да се нађе на дневном реду 4. седнице Скупштине града 28.9.2022.

Демократска странка позива све надлежне органе, пре свега надлежно министарство за управу и локалну самоуправу и владу РС да реагују на незаконито и нетранспарентно понашање градске власти у Београду, на грубо кршење закона и ускраћивање права грађанима Београда на учествовање у пословима локалних власти које им је гарантовано како Европском повељом о локалној самоуправи чији је Србија потписник, тако и важећим законима Републике Србије.

У међувремену, Градски одбор Демократске странке у интересу свих грађанки и грађана објављује предлог Одлуке о изменама одлуке о буџету града Београда за 2022. годину, коју предлаже градска власт. За разлику од актуелне власти, сматрамо да сви грађани и грађанке имају право да буду обавештени о начину располагања њиховим новцем из буџета и да рад свих институција система мора бити транспарентан.

Градски одбор Демократске странке Београд

Комплетан предлог Одлуке можете прочитати на следећем линку:

Пажња, фајл има 13 мегабајта.

Поделите: