Шта се чека? А шта ви чекате?

Бане Кузмановић буши мехур од сапунице

Драги суграђани,

Кроз вишегодишњу политичку каријеру, схватио сам да је тајна успеха у освајању пажње – шала. Тако се разбија лед, а људи се фокусирају на говорника. Пре неколико дана чуо сам један добар виц који бих желео да поделим са вама:


„Шта чека Демократска странка?”

“Чека да је неко прегласа.“


Ова шала, која на духовит начин описује политичку реалност, подстакла ме је да се замислим и напишем ове редове.

Демократска странка се нашла у ситуацији између чекића и наковња српске опозиционе сцене. Упркос изазовима, настављамо да делујемо као фактор који повезује, спремни да сарађујемо, нудимо стручност и предан рад, верујући да нам је једини  заједнички циљ промена режима.


Прошли смо кроз тежак период, сличан ономе који очекује нашу земљу након смене власти. Успешно смо се ослободили окова продаваца утицаја, корупције и ситносопственичког размишљања. Из тог процеса изашли смо након тешке и истрајне борбе. Били смо сами у тој борби, а из ње смо изашли ослабљени, што је захтевало удруживање.

Сада, упркос препрекама – опструкцијама власти, лошим изборним условима, манипулацијама и, повремено, конфузији – одлучили смо…пардон, прегласани смо и сада излазимо на изборе. Парадокс ове шале је да тако заиста функционише демократија.

Већ сам негде поменуо да би боље било да су сламчицу вадили да одлуче шта да раде, а да свакако остану јединствени. Механизми демократског одлучивања су такви. Након гласања, нема кајања.


Свакако желим да се извиним због свега лошег што сте виђали код нас, али и да вас истовремено замолим да не критикујете демократију. Кад одлучујете да изађете на изборе, размислите зашто се режим бори за већину и у небитним МЗ, а некима није важна победа опозиције у централним општинама великих градова. Желим и нешто да вам обећам.


Дајем реч да ће Демократска странка наставити борбу за Србију и демократско друштво, да ће остати достојна вашег гласа и да ће самостално одлучивати онога тренутка кад од вас добије подршку за такве одлуке.


 Демократска странка је важна за Србију, осим знања, скоро једина поседује унутрашњу демократију. Ако не желимо да Србијом владају аутократски појединци, јака Демократска странка је потреба.


Молим вас да се придружите Демократској странци и помогнете нам у изградњи боље будућности за све нас.

То је једини начин да не (чекамо да) будемо прегласани. Без обзира на знање и искуство у политици, тешко је без енергије нових људи.

С поштовањем,

Бане Кузмановић


Биографију Банета Кузмановића можете прочитати на линку.


Ако желите да помогнете или контролишете изборе молимо Вас да попуните ову форму.


За сва питања можете нас контактирати а да бисте постали члан потребно је да попуните приступницу.

Поделите: