Завод за заштиту споменика културе крши конвенцију Савета Европе

На Светски дан споменика и споменичких целина, подсећамо надлежне из Завода за заштиту споменика културе Београда да Завод има обавезу да ради у интересу очувања културне баштине, а не да буде сервис напредњачке власти. То није само њихова обавеза, већ професионална и морална одговорност.
Штета коју су, својим затварењем очију и ћутањем на рушење заштићених објеката у Београду, нанели нашем културном наслеђу је огромна! Нестали су бројни споменици културе, а пре свега оно што чини идентитет Београда и што мора да се чува као подсетник за будуће генерације. Уместо да буду најгласнији у одбрани заједничког наслеђа, они су били саучесници у његовом уништавању.
По том моделу Завод се спрема да прећути и рушење Старог савског моста!

Демократска странка је 1. фебруара 2024. предала Заводу, заједно са прикупљеним потписима и захтев да се Стари савски мост прогласи спомеником културе. У образложењу смо навели да је Савски мост јединствен у Европи, пошто нацисти нису успели да га сруше приликом повлачења 1944. године и да је мост спашен захваљујући чину личне храбрости Миладина Зарића. Подсетили смо Завод на више него очигледну чињеницу да је Савски мост нераскидив део комплекса “Старо сајмиште”, пошто је био једина веза логора и старог дела града и баш преко овог моста су страдалници одвожени у смрт. Указали смо и на важну чињеницу да је Стари савски мост део визуре Београда, да има емотивни, али и идентитетски значај за Београђане.
Одговор Завода је стигао тек на ургенцију – обавестили су нас о ономе што сви знамо, да мост није под заштитом. Нису нам одговорили зашто се не усуђују да покрену процедуру вредновања моста као споменика културе. 
У свом одговору су игнорисали Оквирну конвенцију Савета Европе о вредности културног наслеђа за друштво, на коју смо се позвали у нашем захтеву. Тако су показали да не поштују Конвенцију коју је Србија ратификовала 2010, али и да не уважавају став више од 150.000 грађана Београда који су кроз више петиција подржали захтев да се Стари савски мост прогласи спомеником културе. 

Захтевамо од надлежних у Заводу, да свој посао обављају професионално у складу са обавезама и надлежностима, јер њихова улога није да само дају привид постојања система заштите културно-историјског наслеђа, којег је сваким даном њиховог мандата све мање. 
Демократска странка ће због свега тога, о недопустивом кршењу Конвенције известити канцеларију Савета Европе, која се бави праћењем спровођења Оквирне конвенције Савета Европе у земљама које су је ратификовале. 

Весна Петковић 
потпредседница Градског одбора Демократске странке Београд

Поделите: