Небрига о културној баштини 

Палата Главне поште у Таковској 2 је споменик културе од изузетног значаја за град Београд. Ова импозантна зграда својом величином и изгледом представља један од најрепрезантативнијих објеката у Београду. Здање је у власништву државе, односно Јавног предузећа “Пошта Србије”, које је одговорно за његово одржавање.

Фасада ове монументалне грађевине је наружена графитима и то не би био толики проблем да се Пошта као власник и Завод за заштиту споменика културе понашају одговорно и у складу са својим обавезама. Уместо да се графити уклоне на за то предвиђен начин, у складу са процедурама и примену конзерваторских мера, фасада овог здања је додатно уништена тако што су графити премазани масном фарбом! Према званичним информацијама из Завода, овој институицији се нико из Поште није обратио, а то је било неопходно у складу са прописима, пошто је приликом извођења оваквих радова неопходан надзор и одобрење Завода. 

Додатну сумњу изазива то што се у Пошти не назире намера да се ово здање заиста одржава и буде на понос Београда, већ се повлаче потези који указују на корупцију. Наиме, Пошта је у јавној набавци услуга одржавања хигијене број 88/23 захтевала пружање услуга, а један од неопходних услова за учешће у поступку, предвиђен у конкурсној документацији је поседовање прескупе машине за уклањање графита! Зашто када постоје јефитиније методе? Зашто ако се уместо машински, графити “уклањају” масном фарбом? Питамо одговорне у Пошти да ли оваква конкурсна документација служи само да би се ограничила конкуренција и фаворизовала фирма блиска власти? 

Подсећамо градски и републички Завод за заштиту споменика културе као и Министарство културе да сносе највећу одговорност за све што се дешава са нашом баштином, па и у случају наруживања фасаде Поште. Због њиховог гласног ћутања, бројни заштићени објекти у Београду су девастирани, многи су заувек избрисани са лица земље и то све да би се направио простор за неку нову, “напредњачку историју”. Својим нереаговањем су допринели да историјских споменика буде све мање и да истовремено Београд све више губи свој идентитет.

Весна Петковић

потпредседница Градског одбора Демоктратске странке Београд

Поделите: