Пресељење Сајма прече од плата кувара у вртићима

Одлуком београдске предшколске установе, у чијем саставу је једанаест вртића, деца у тим установама неће моћи да добијају адекватне оброке који су кориговани због алергија на поједину исхрану и због специфичних здравствених проблема.

Разлог томе је недостатак техничког особља, а и прелазак на ангажовање фирми за кетеринг. Ова одлука ступила је на снагу 8. маја, а родитељи су са правом револтирани таквом одлуком.

Није проблем што би у том случају родитељи доносили деци оброке од куће већ, ту видимо дубљи проблем.

Још раније је упозоравано на могуће искључивање техничког особља који су запослени у сталном радном односу, а синдикати су упозоравали на мањак куварица, сервирки, возача, као и на њихова мала примања која су испод минималног личног доходка. Ово особље је иначе потребно и као испомоћ у датим тренуцима запосленим васпитачима. Због великог броја деце по једној групи, на једног васпитача понекад буде и по двадесетак деце па техничко  особље прискаче у помоћ – поготово у понеким ванредним ситуацијама као и кад год је то потребно.

Други проблем је и то што се деца у вртићима уче правилној и здравој исхрани. Родитељи такође сматрају да овакво решење није добро, јер су и они и деца у доброј сарадњи са овим особљем. Такође верују и да је ова врста услуге скупља, а не јефтинија и адекватнија. Осим што утиче на квалитет, овакве врсте установа имају и сигурни санитарни ланац на више нивоа, који је далеко безбеднији и више контролисан.

Градоначелник Александар Шапић је на седници градске Скупштине у априлу најавио да ће од септембра сви вртићи бити бесплатни. Та прича „не пије воду“ јер ништа није бесплатно – све иде из буџета Града, а то значи да плаћамо сви ми који пунимо буџет.

Демократска странка зато предлаже да се огроман новац који је издвојен за пресељење Сајма, исплате дуга фирми Кенткарт и многим другим умањи или преусмери у васпитне установе, где би техничко особље било обезбеђено сталним радним односом и са платом достојном за живот, па би самим тим и деца и родитељи били сигурнији, безбеднији и задовољнији.

Мирјана Касем

одборница „БеДем – Демократска странка“

Поделите: