Имате ли месечну карту?

Системи јавног превоза су вероватно нешто најсложеније и најкомпликованије у функционисању модерног града. Свугде у свету, свака измена у том систему праћена је озбиљним анализама и прорачунима.

Заправо скоро свугде. Не и у Београду.

У Београду градоначелник, по професији иначе ватепролиста, одлучи једно јутро да пише историју. Обрне систем јавног превоза наопачке. Одустане од система који је сам уводио док је био помоћник градоначелника. Одустане од уговора који је његова градска власт потписала пре само две године. Каже да ће уговор бити раскинут добровољно, без пенала. Онда каже да од тога нема ништа, биће раскинут једнострано. Друга страна ће да тужи. Нема везе, нису велике паре, то плаћају грађани, дакле за њега је бесплатно.

Потом се појави на конференцији за штампу са поверпоинт презентацијом. Презентација не ради. Не успева човек ни да је прочита како треба, али је одлучио да мења систем. Шта има везе. Зна он. Ако је умео да јако „заврљачи“ лопту из воде уме и градски превоз да организује. Исто је то.

Затим распише тендер за плаћање карте за превоз за ГСП СМС-ом. На основу поверпоинт презентације. Из главе. Успут ноншалантно обавести грађане да „зову полицију ако им контролори Бусплуса траже карту“. Све јасно. У међувремену карту наравно нико не плаћа, јер људима није јасно шта се дешава. Није ни Шапићу, али нема везе, он је самоуверен, пливао је у базену, испливаће и сад.

У међувремену, у фирмама које послују у Београду главу лупају како да уплате месечну карту за запослене. То је изгледа ватерполиста на месту градоначелника заборавио да стави у поверпоинт. ГСП-у неће бити уплаћене паре. Нема везе. Предузеће је ионако у канџама СНС-а рекордни губиташ, а то не кошта ништа – то плаћају грађани.

Филип Таталовић, шеф одборничке групе „БеДем – Демократска странка“ у Скупштини града Београда

Поделите: