Подршка Позоришту БОШКО БУХА у Београду

Rows of red seats in a theater

Ресорни одбор за културу Демократске странке у потпуности подржава захтеве запослених у Позоришту БОШКО БУХА у Београду којим се одбија комплетно пресељење у реновирану зграду Поште на Савском тргу и инсистира да Позориште и даље остане у згради на Тргу Републике бр. 3 у којој се налази још од оснивања 1950. године. Подсећамо да је Позориште, због планиране реконструкције зграде, још 2015. године привремено пресељено у Театар ВУК где и данас ради у неодговарајућим условима, али реконструкција још увек није ни започела. Према саопштењу Управног одбора Позоришта, до кашњења са реконструкцијом је дошло јер се накнадно, 2017. године, појавио имовинско-правни проблем, односно „грешка“ у катастру којим је део простора којим Позориште располаже укњижен на предузеће РУБИН из Крушевца, а касније на предузеће БОУТИQУЕ 1. Услед те „грешке“, која није отклоњена ни после 6 година, Позоришту је недавно понуђен комплетан прелазак на нову локацију у оквиру Београда на води.
Овим поводом, јуче се огласио Републички геодетски завод који је демантовао да је у питању грешка и навео да је 2016. године, у судском поступку, дошло до промене дела власништва на пословном простору у јавној својини Града Београда у овој згради, те да је утврђено како је власник једног дела тог простора од 2017. године било предузеће РУБИН из Крушевца, чија имовина је 2021. године прешла у власништво предузећа БОУТИQУЕ 1.
Поводом ових информација, Демократска странка од управе Града захтева одговор на питање да ли је у питању грешка катастра, како су обавештени чланови Управног одбора Позоришта БОШКО БУХА, или је дошло до отуђења дела јавне својине Града Београда након „привременог“ пресељења Позоришта ради реконструкције (која није ни обављена) и под којим условима?
Истичемо да, због својих уметничких достигнућа и културног бенефита, Позориште БОШКО БУХА данас има статус установе културе од националног значаја. Његову публику су чиниле бројне генерације деце која су овде стицале културне навике и кроз њега је прошао велики број сјајних позоришних уметника, због чега очекујемо да се надлежни градски органи према овом Позоришту односе са уважавањем и пажњом, као и према културним потребама Београђана.
Демократска странка тражи хитно решавање овог проблема у корист грађана Београда, одговорност за виновнике оваквог стања, реконструкцију простора намењеног Позоришту на Тргу Републике бр. 3, као и јавну гаранцију да ће Позориште БОШКО БУХА, по истеку радова, бити враћено у сам центар града где му је и место.

Ресорни одбор за културу Демократске странке

Поделите: