Нова афера из Торлака

После немилог догађаја из октобра 2022. године, када је 600 беба рођених између 16. септембра и 19. октобра у ГАК „Народни Фронт“ у Београду, примило физиолошки раствор уместо раствора активне супстанце БЦГ вакцине, поново имамо проблем са вакцинама за децу.
Наиме институт Торлак, наш произвођач вакцина, повукао је средином марта серију од 834 боце ове вакцине због одступања од захтева „специгикације лека“. Део ове серије је извезен и на црногорско тржите, а повукао га је Монтефарм када је урадио додатну анализу вакцине.
Да ли је нека од беба рођених у овом периоду примила вакцину из ове серије не знамо, али знамо колика је важност и какву улогу игра имунизација против ове опаке болести. Нажалост, туберкулоза није ствар прошлости и то показују подаци светске здравствене организације према чијим подацима је само у 2019. години преминуло 1,4 милиона људи широм света.
Поверење родитеља је иначе пољуљано у вакцинацију и то траје јако дуго, а овакве ствари додатно продубљују неповерење родитеља у имунизацију.
Све је евидентнија свеукупна пропаст института Торлак, који је једна од ретких стратешких установа ове земље, а темељно се уништава и доводи до скоро потпуне пропасти – заправо као и да је нема.
Демократска странка захтева да свако ко нас је довео у ово стање сноси последице и кривично одговара. Здравље људи, а поготово деце, не сме бити поље на којем се толеришу било какви пропусти.

Мирјана Касем,
Одборница „БеДем – Демократска странка“ у Скупштини града Београда

Поделите: