Подршка борби против нехуманих услова у прихватилиштима и азилима за животиње

Застрашујуће слике које су потресле и дубоко забринуле јавност последњих дана путем друштвених мрежа, слике су једне реалности произведене нехуманим, немарним и нестручним приступом, мањком контроле у области бриге о животињама и изостанком одговорности надлежних органа и институција.

Данас је у Београду одржан протест против нехуманих услова у прихватииштима и азилима широм Србије. Активисти и активисткиње које се годинама уназад баве овом темом упутили су позив да сви заједно кренемо у борбу против занемаривања и небриге због које су многи пси платили животима. Даље је неопходно спровести одговорност. Овде у пракси имамо пример кршења како закона о добробити животиња, тако и низа других поџаконских аката и правилника који уређују поступање и уређење ове области за коју се средства издвајају из буџета. Ово је тренутак када морамо да се сви укључимо, најпре у стварању притиска да се спроведе кривична одговорност, а потом и да утврдимо шта је неопходно мењати како би ствари боље функционисале у будућности.

Градски одбор Демократске странке Београд интензивно ради на креирању политике у овој области са идејом да Београд постане пример добре праксе и на тај начин подстакне шире промебе. Бројни проблеми су већ таргетирани, као што је недовољан број ветеринарских инспектора, нередовна контрола прихватилишта и азила, лоши услови, недовољна средства и неедукован приступ. За даље је важна сарадња са људима из организација које се дуги низ година активно баве овим питањем упркос притисцима и недостатку средстава и на тај начин креирати најбољи приступ и изаћи са најбољим предлозима. 

Демократска странка ће се овим значајним проблемом бавити континуирано и ово ће сигурно бити тема, како будућих седница тако и других корака неопходних да се област бриге о животињама регулише на свим нивоима и превлада свест о потреби хуманијег односа као једног од предуслова да и у друштву у целини елиминишемо агресију.

Тања Цакић
Одбирница „БеДем – Демократска странка“ у Скупштини гада Београда

Поделите:
Објављено
Категоризовано као Вести