Генекс за младe

Млади су најугроженија категорија становништва кад год је у Србији на власти црно-црвена коалиција. У свом првом мандату 90-тих, актуелна власт је обесмислила живот, а млади су се са ратишта враћали или у металним сандуцима или са доживотним траумама. У минулих десет година, владајући картел је обесмислио знање, људске квалитете и моралне вредности, а младе је изрекламирао и пласирао као јефтину радну снагу у субвениционисаним страним фабрикама за мотање каблова. Златно доба напредне буржоазије представља најцрње доба за људе са амбицијама.
Ми у Србији данас конзумирамо културу „новог таласа“. Слушамо музику, гледамо филмове, уживамо у фотографијама, ликовним и књижевним делима људи који су се у креативном смислу родили у периоду од краја 70-тих до почетка 90-их. У периоду када је интензивна интеракција међу младима узроковала културни бум.
Ситуација у Србији данас је сушта супротност успешној формули 80-их. Затварају се библиотеке, биоскопи и позоришта, а ускраћује простор за стваралаштво младих и  неафирмисаних музичких и ликовних уметника који су у згради БИГЗ-а имали какве-такве услове за развој својих потенцијала.
У оваквом тренутку, у Београду се 6. фебруара, одржава пета и уједно последња лицитација за продају пословног дела куле „Генекс“. По већ добро познатој пракси „заинтересовани купци“ на лицитацијама се појављују тек када цена достигне  минимум, што је и овде случај.
Управо у овој тачки, надомак Студентског града, видимо место пресецања интереса младих и могућности владајуће већине. Имајући у виду да је објекат Западне капије Београда проглашен спомеником кулутре 2021, Град Београд и Република Србија имају право његове прече куповине по багателној цени од око 225 € по квадрату и то на Новом Београду где је просечна цена квадрата већа од 2200 €. Примера ради, квадрат свињца у Великом Пољу, селу крај Обреновца, кошта скоро 200 €, а квадрат штале 400 €, а када напредњаци продају наслеђе Београда на ексклузивној локацији својим пријатељима онда то кошта 225 €.
Демократска омладина Београда у сарадњи са општинским одбором Демократске странке Нови Београд који се већ годинама бави проблемом Генекса, осмислила је решење акутних проблема младих у Београду управо у овом заштићеном простору.
Београду гравитира неколико стотина хиљада младих од 80.000 студената и око 20.000 ученика завшних година средњих школа, преко младих који су завршили средње школе и факултете и траже прилику за праксу и запослење, младих уметника који немају средстава да себи обезбеде простор за стваралаштво и промоцију, до младих стручњака са идејама којима недостаје мали подстицај за покретање сопствених послова. Управо тим младим људима недостаје централно место окупљања. Место где би имали прилику да уче, стичу знање и радно искуство, остварују контакте са другим младим људима различитих профила, производе и пласирају своје производе, стварају и конзумирају културни и забавни садржај. Наша идеја јесте стварање финансијски самоодрживог инкубатора за младе чији је главни циљ развијање предузетничког духа, испољавање креативности, реализација идеја које до сада нису реализоване због непостојања адекватних услова.
У 26 спратова ове куле би, по нашем плану стало: 60 канцеларија предвиђених за „старт-ап“, вртић, кантина по систему фуд-корта у којој би прилику за испољавање креативности добили млади кувари, библиотека и читаоница, стари занати, атељеи, мала сала за пројекције филмова, медицински блок, простор за рекреацију, концертна и позоришна сцена, конференцијске сале, простор за омладинске медије и ресторан на врху зграде. Први корак је да Град Београд искористи право прече куповине и откупи Западну капију Београда. Новца за ову инвестицију чија је цена око 838 милиона динара, свакако има довољно будући да је буџетом града предвиђено 1,3 милијарде динара нераспоређених средстава. Правно је такође оствариво и то на више начина. Дакле, питање је само да ли постоји воља градске управе да испред личних интереса, за промену, поставе јавни интерес младих, највећег ресурса сваког друштва.

Илија Ратковић, повереник Демократске омладине Београд

Поделите:
Објављено
Категоризовано као Вести