Нова Лука Београд – угрожена Бељарица

Иако је пред изборе 2020. године, бар судећи по изјавама надлежних из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, изгледало да се одустало од изградње нове луке у Бељарици, данас опет имамо много разлога да сумњамо у то. Наиме, влада Србије је пре неколико дана донела уредбу о утврђивању Просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта „Српско-кинески  индустријски парк Михајло Пупин“. Локација будућег комплекса је у непосредној близини Пупиновог моста Земун – Борча. Када се погледа нацрт плана, јасно се види да се план за индустријски парк граничи  са планом за будућу, нову београдску луку, односно подручјем Бељарица. То значи да се нова лука можда ипак неће градити у Крњачи, како је јавност пролетос обавештена.

Бељарица је ретки преостали нетакнути бисер природе Београда и налази се узводно од Пупиновог моста. То је станиште великог броја заштићених биљних и животињских врста, њих чак 166.  Међу њима су и орао белорепан, црна рода, 62 врсте сисара, 29 врста риба…

Поред своје улоге у очувању биљног и животињског света, подручје Бељарице је значајно и за одбрану Београда од поплава. Још 2010. године је покренута иницијатива да се читаво ово подручје заштити и да се форланд леве обале Дунава сачува. Градски секретаријат је прихватио ову иницијативу и покренута је процедура. Међутим, пред само усвајање одлуке 2015. године овај предлог је повучен из процедуре и скинут  је са дневног реда. Већ од следеће, 2016. године и посете кинеског председника, кренуло се са идејом да се баш ту гради нова лука, заједно са најавом индустријско-технолошког парка.

Јавност, еколошка удружења и стручна јавност су дигли глас да се ово подручје заштити, да се одустане од уништавања Бељарице, јер би то био ненадокнадив еколошки губитак. Прикупљено је једанаест хиљада потписа и заиста је изгледало да је извојевана победа.

Тражимо од државе да обавести јавност да ли је тачно да су настављени планови за које смо уверавани од Министарства да више нису актуелни. Такође, тражимо да се јавности објасни како је могуће да истовремено теку два неспојива процеса – да се  Бељарица бетонира, уништи и онај који видимо од августа ове године на сајту Министарства заштите животне средине да је покренут поступак заштите природног подручја прве категорије „Форланд леве обале Дунава код Београда“. Захтевамо да нам надлежни објасне да ли ћемо на подручју Бељарице имати луку или ће предметна зона бити заштићена.

Весна Петковић

Потпредседница ГрО ДС Београд

Поделите: