Хладнокрвна пљачка Београђана

Подсећамо да је још 2015. године, тадашњи одборник Демократске странке у Скупштини града Београда Зоран Алимпић, предлагао решење за проблем незаконите разлике у цени грејања у Београду. Међутим, власт СНС-а је игнорисала те предлоге и хвалила се добити коју су остварила Јавна предузећа, упркос чињеници да Јавна предузећа не служе за остваривање добити, јер она долази из џепова грађана, већ за пружање услуга грађанима. Исте године је и Влада Републике Србије усвоjила уредбу о методологији којом се одређује начин обрачуна цена грејања, али се „Београдске електране“ те уредбе и методологије никад нису држале.

Када се погледа разлика у цени грејања по квадратном метру између цене прописане методологијом и наплаћене цене за период 2016 – 2020, долази се до невероватног износа од преко 105 милиона евра! То је износ који су „Београдске електране“ незаконито наплатиле од Београђана. Ако се за пример узме просечан стан од 60м2, за поменутих пет година су „Београдске електране“ на једном оваквом стану украле најмање 35.000 динара. Таква незаконита добит чини преко 80% укупне добити „Београдских електрана“, а 15% тог новца отетог од Београђана остаје у каси „Београдских електрана“. Зато не чуди масовно страначко запошљавање у овом јавном предузећу и податак да чак 55 лица данас ради само у кабинету директора тог предузећа.

Моментално враћање целог овог дуга грађанима би сада било немогуће и неодрживо, а садашња власт не жели да решава овај проблем. Зато Демократска странка тражи да „Београдске електране“ и власт признају крађу и да дуг грађанима почну да враћају кроз будуће умањење рачуна за грејање.

Снимак конференције за медије шефа одборничке групе Демократске странке Филипа Таталовића можете погледати на линку:

https://fb.watch/gfS0bbJ-yv/

Градски одбор Демократске странке Београд

Поделите: