Кампања ”16 дана активизма против насиља над женама”

Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ представља међународну кампању која се спроводи сваке године широм света. Ова кампања традиционално почиње сваког 25. новембра, када је Међународни дан борбе против насиља и траје све до 10. децембра – Међународног дана људских права. Она има за циљ подизање свести о различитим облицима насиља које жене трпе широм света, укључујући и Србију.
Само од почетка ове године, у Србији је убијено 27 жена у породичном насиљу, што је свакако велики број. Иако је фемицид као тема прилично заступљен у медијима, подаци говоре да је недовољно учињено на побољшању положаја жена у друштву. Оне су и даље изложене различитим врстама насиља и то не само у породици, већ и на радном месту, у јавности, па чак и на месту на којем никада то не би смело да се деси – тамо где се остварују као мајке – што чини гинеколошко насиље.
Заштита жена је дуготрајан и сложен процес, те је потребно укључивање свих институција и целокупне заједнице како би се њихов положај побољшао.
Актуелна власт и даље не уочава овај проблем у довољној мери – потребно је учешће од полиције до судова, као и рад на едукацији како би се насиље превенирало.
Жене се сада све више усуђују да пријаве насиље подстакнуте примерима јавних личности, а ипак то чини тек свака трећа или четврта жртва, што довољно говори колико су институције заказале. Жене су неретко уцењене и радним местом, имају мања примања за исте послове које обављају и мушкарци, а најчешће им се институције обраћају као да су једини кривци за фемицид. Још теже је пријавити насиље када се јасно види да починиоци бивају осуђени на кратак рок или чак буду ослобођени из разноразних разлога.
У нашој земљи је још увек уврежено мишљење „ћути, не мешај се“ или „то се мене не тиче“. Овакво понашање није добро за друштво као такво.
Постоји ли заиста суштинска жеља да се у држави нешто промени на ову тему – постало је вечито питање. Да ли су нам достигнућа на ову тему још увек изазови са којима се суочавамо? Насиље над женама остаје озбиљан проблем, а веће ангажовање и модернизација социјалних установа остаје кључна компонента овог дуготрајног проблема.
И оно што је најважније – жене нису само мајке, сестре и супруге, већ су људска бића према којима се треба односити са поштовањем.
Подигни глас, пријави насиље, ниси сама!

Мирјана Касем

БеДем – Демократска странка

Поделите: