Зграде Генералштаба: Шта значи “развијање локације”?

Приликом нужне ревитализације под окриљем републичког Завода за заштиту споменика културе зградама Генералштаба мора да се врати првобитни изглед. Одлуку о њиховој намени требало би да донесе стручна комисија.

За више од деценије уништавања Београда под Вучићевом влашћу, многи  заштићени објекти су нестали под багерима напредњачких инвеститора. Један од “највештијих” припадника те власти је бивши заменик градоначелника Београда, а сада министар грађевинарства  у техничком мандату Горан Весић. Особа која је у делу јавности препозната као неко ко нема елементарни осећај за јавни интерес, са поносом нас обавештава  да је спремна да прекрши закон и да комплекс Генералштаба који је заштићени споменик културе поклони страној компанији зарад “развијања локације” и ревитализације.

Развијање локације? Не треба да сумњамо да би то значило и уништавање овог важног здања.

Зграде Генералштаба Војске Србије су дело Николе Добровића, славног архитекте, професора урбанизма, првог урбанисте града Београда, члана САНУ. Оне су и једино Добровићево здање које је реализовано у Србији.

Овај комплекс је грађен у периоду од 1956. до 1965, дело је изузетне архитектуре и сматра се једним од најзначајнијих објеката саграђених у 20. веку на нашем простору. Нажалост, комплекс је  озбиљно оштећен током бомбардовања 1999, али је ипак у таквом стању да може да се обнови.

Од 2005. ово здање је заштићено као споменик културе што претпоставља да приликом ревитализације задржи све своје постојеће архитектонске одлике.

Нема сумње, зграде Генералштаба морају да се сачувају као објекти огромне архитектонске вредности. Значај очувања комплекса је посебан и зато што у Београду имамо мало (и све мање) преживелих културно историјских споменика. Много баштине је страдало кроз нашу бурну историју, а не мали број и због погубног односа ове власти према нашем наслеђу.

Мора да се пронађе адекватно решење за ревитализацију зграда Генералштаба, да се заустави њихово даље пропадање и да им се коначно врати првобитни изглед. Да буде на понос свим становницима Београда и Србије!

Одлуку о намени зграда након ревитализације требало би да донесе стручна комисија која ће да изабере најбоље решење, свакако могућа намена зграда не треба да буде препрека, већ подстрек у решавању овог важног питања.

Пошто су категорисане као споменик културе, за услове за ревитализацију и конзервацију је задужен републички Завод за заштиту споменика културе. Крајњу одлуку о судбини Генералштаба доноси Влада Србије.

Идеја да се комплекс поклони било коме је напросто скандалозна!

Весна Петковић

потпредседница Градског одбора Демократске странке Београд

Поделите: