Граду Београду је потребан један велики прслук за спасавање из корупције

Средином маја 2023. године, на улицама Београда могли смо да видимо припаднике разних градских комуналних служби са једним новим одевним предметом – уским плавим прслуцима који с предње и задње стране имају ознаке града Београда. Дакле, радници Градске чистоће, Зеленила, Паркинг сервиса и других комуналних предузећа, поред униформи које ионако носе и по којима се распознају, сада имају и овај додатни комад одеће који је исти за све, стандардизованог изгледа и облика.

Одмах се намеће питање због чега је град Београд одлучио да своје униформисане раднике оптерети додатном, практично дуплом униформом и натера их да носе те прслуке без обзира на временске услове или врсту рада коју обављају – раскопавање улица по врућини на пример, уопште није лако изводити са таквим прслуком, а радници их ипак и тада носе. О потреби ношења и набавци прслука у градској скупштини се није расправљало нити је било каква одлука која се на ово односи дошла на дневни ред. То значи да је управо градоначелнику Шапићу, изненада на памет пала ингениозна идеја да се радници у комуналним предузећима додатно утопле овим прслуцима (пошто догодине изгледа поново планира да грејање пусти касно), те да се они хитно набаве.

Тако је 8. маја на Порталу јавних набавки објављен позив Службе за централизоване јавне набавке и контролу набавки града Београда о набавци „универзалних прслука са обележјем града Београда“, за 14 градских јавних и комуналних предузећа, односно тражи  се набавка чак 6535 прслука! Као рок за достављање понуда наведен је 8. јун 2023. године. Град се још постарао да тачно опише како прслуци треба да изледају, па је у техничким спецификацијама наведено да је београдски универзални прслук „израђен од светло плаве мрежице од 100% полиестера“, да има три дела, да се са предње стране закопчава рајсфершлусом дужине тачно 385 милиметара! У исто време, Град је у понуди пропустио да наведе и цену прслука.

Све ово нажалост упућује на то да се ради о још једном намештеном тендеру и да је јавно надметање у случају набавке прслука само фасада за коруптивне радње и „буразерско“ намештање послова по којима је напредњачка власт позната.

Међутим, оно што посебно упада у очи јесте да рок за достављање понуда истиче у јуну, а да су се ови прслуци на градским улицама појавили већ средином маја, много пре истека тог рока. Која је онда сврха отварања јавног позива за нешто што је град већ набавио и то мимо било какве процедуре? И од којих пара је те прслуке набавио? Да ли је тачно да је градоначелник Шапић радницима у јавним предузећима одбио по 5000 динара од плате, како то помену један радник Градске чистоће, да би им купили ове прслуке? То значи да је за набавку прслука за све раднике од плата одбијено преко 32 милиона динара. Ти прслуци ће се хабати: хоће ли се онда сваке године трошити нови силни милиони за те прслуке? Много је питања за градску управу и градоначелника Шапића на које треба да дају одговоре.

Какви год били ти одговори, једно је јасно: јавне набавке су легло корупције у Србији. Ничим изазвана набавка искључиво одређеног прслука, и то на већ постојеће и препознатљиве униформе радника у градским комуналним предузећима, након што су ти прслуци већ купљени од ко зна чијих пара, школски је пример коруптивног посла у најави и несавесног и бахатог управљања градом Београдом због којег напредњачка власт и градоначелник Шапић морају  да оду што пре!

Милан Алексић,

одборник „БеДем -Демократска странка“

Поделите: