Докторова кула

Када једног дана будемо сабирали сва непочинства Вучићеве власти, која већ читаву деценију  разваљује Београд, однос према заштићеним споменицима културе и према култури уопште, биће међу првима.

Бројна  заштићена здања  и објекти нестали су заувек, сада је на ред дошла и Докторова кула, споменик културе од изузетног значаја , уписана у регистар Завода  1965.године.

Медије су преплавиле слике готово потпуно срушене зграде  која је под надлежности Завода за заштиту споменика културе града  Београда.…На страници Завода за заштиту споменика културе града Београда стоји:  “Зграда је подигнута 1842. године за др Виту Ромиту, једног  од првих лекара у обновљеној кнежевини Србији, ( други по реду, први је био др Константин Александриди). …Зграда сједињује у себи одлике куле, конака и палате и спада међу прве веће  објекте грађене у Србији после Другог српског устанка. Декретом Кнеза Михаила, 1861.године постала је прва психијатријска установа на Балкану ( Дом за с ума сишавше) а 1881.г постаје Болница за душевне болести.

И поред најава да ће се кула реконструисати и да ће у њој након тога бити отворен Музеј психијатрије као подсетник на историју српске медицине, то се није десило, јер однарођена власт у Београду има преча посла од бриге о јавном интересу, Оно што се свуда у цивилизованом свету најстроже чува као културно историјско наслеђе, туристички потенцијал, али и подсетник за будуће генерације, у Београду и Србији се бесомучно уништава. Сведок наше прошлости, историје српске медицине, сведок почетака психијатрије као науке у Србији, нестаје пред нашим очима због небриге, незнања, незаинтересованости власти

По већ опробаном рецепту здање је  остављено на милост и немилост зубу времена који је урадио своје. Завод за заштиту споменика културе града Београда се не оглашава иако је још пре пет година најављено да је Завод за потребе реконструкције  Докторове куле, као једног од најзначајнијих споменика културе у Србији, формирао стручни тим конзерватора који ће радити на ревитализацији и реконструкцији зграде.

Београд је кроз своју историју, нажалост, пречесто рушен па можда не може да се дичи великим бројем културно историјских споменика као неки други градови у Европи. Она здања која су  преживела  нападе, окупације, бомбардовања од стране бројних окупатора кроз нашу бурну историју, данас не успевају да се одупру и преживе окупацију Вучићеве власти. Незаинтересовани за било шта, осим за могућност да остваре личну корист, према граду се односе као према плену, а становници  Београда и њихове потребе су за њих небитни .

Демоктарска странка захтева, пре свега од Завода за заштиту споменика културе града Београда, објашњење за катастрофалан немар и хитно изношење у јавност  плана за заустављање пропадања и санацију зграде..Градску власт можемо само да питамо:“ Да ли сте сишли са ума”? Јер једино чињеница да можда нисте били при себи  може да вам буде, евентуална, олакшавајућа околност у судском ( кривичном)поступку који ће се водити за све штете које сте нанели Београду и његовим становницима.

Весна Петковић,

одборница „БеДем – Демократска странка“ у Скупштини града Београда

Поделите: