Дан борбе против насиља над женама

На данашњи Дан борбе против насиља над женама, Форум жена Демократске странке Београд подсећа да је само ове године 25 жена убијено у актима породичног насиља, што је за четвртину више односу на претходну годину.

Насиље над женама је у нашим медијима тематски заступљено само као последица, док се на бројне узроке уопште не обраћа пажња. На њиховом сузбијању се не чини готово ништа, баш као ни на побољшању положаја жена. Жене су и даље изложене разним врстама насиља, не само у породици, већ и на радном месту и јавности уопште.

Заштита жена је сложен и дуготрајан процес, те је потребно укључивање свих институција како би се њихов положај побољшао.

Актуелна власт, чији су бројни експоненти оптужени, па чак и осуђени насилници, овај проблем потпуно игнорише и користи га само по потреби у циљу скретања пажње са неких других тема.

Посебно боли податак да је од укупног броја жртава насиља свака трећа жена претходно пријавила насиље, што довољно говори о чињеници да су институције заказале.

Није потребно посебно истицати злоупотребу жена у политичке сврхе. Неретко су уцењене радним местом, те им је на тај начин угрожено једно од основних права – право на рад. Интервју новинарке Информера са вишеструким силоватељем, постављање министра унутрашњих послова као члана радног тела за родну равноправност и сексистичко понашање посланика Шћекића је директно гурање прста у око женама .

Форум жена Демократске странке Београд сматра да би овом питању требало приступити темељно почев од едукације, преко укључивања социјалних служби, полиције и судства те да би лицима за које је утврђено да су крива за било који облик насиља, требало онемогућити да обављају јавне функције.

Мирјана Касем

Повереница Форума жена Градског одбора Демократске странке Београд

Поделите: