Јавни тоалети – луксуз или нужда

Београд је град са око два милиона житеља. Гужве у граду су свакодневне и велики је број људи свакодневно на улицама Београда. Али шта се дешава када неко ко се затекне на београдским улицама, осети потребу за тоалетом?

Према званичним подацима у Београду постоји 20 јавних тоалета. Они су подељени у четири категорије по учесталости коришћења. У складу са тим категоријама је и њихова опремљеност.

Међутим, Београђани и даље радије користе тоалете кафића и ресторана, него јавне тоалете, на које најчешће уопште и не помисле кад им затреба тоалет на јавном месту. Као главни разлози за то, доминирају мишљења да су јавни тоалети најчешће у лошим хигијенским условима и непостојање хигијенске опреме, или просто не раде. Поред тога, незаобилазно је питање и да ли је 20 тоалета довољно за Београд? Примера ради, на Новом Београду који је општина са највећим бројем становника, постоји само један јавни тоалет, док на Палилули која је по површини највећа општина, има само два тоалета. Занимљиво је и да од 17 београдских општина, јавни тоалети постоје у само седам општина. Поређења ради, Беч који има сличан број становника као Београд, има чак 390 јавних тоалета!

Зашто власт у Београду не ради ништа по том питању и зашто се не улаже у мрежу јавних тоалета? Зашто у постојећим јавним тоалетима често нема хигијенског прибора, попут папира и сапуна, док апарати за сушење руку најчешће не раде? Ширење мреже јавних тоалета и њихово адекватно одржавање би допринело не само пријатнијем боравку грађана на јавним површинама, већ и хигијенским условима у престоници, јер би се смањио број унеређених локација широм града. Јавни тоалети би требало да буду присутни у много већем броју и равномерно распоређени у свих 17 општина. Такође, на одређеном броју локација би било потребно изградити и јавна купатила. Средства за ове намене је могуће обезбедити из буџета, а позитивни ефекти би били немерљиво велики.

Ова власт на сваком кораку показује не само своју неспособност, већ и немерљив степен небриге према грађанима. Београд се све више своди на ниво касабе, док се развијају само они делови града где владајућа структура има интереса за тим. Демократска странка се залаже за равномеран развој града и у складу са потребама грађана, а не интересних група повезаних са владајућом структуром.

Београд заслужује да буде чист. Београд заслужује боље! Демократе знају како!

Милош Хинић,

Потпредседник Извршног одбора Градског одбора Демократске странке Београд

Поделите: