Борба против корупције – борба за опстанак града

Данашњи светски Дан борбе против корупције, Београд нажалост дочекује као вишегодишњи већ пример успешне праксе коруптивног деловања. Од прокламатора борбе против корупције, актуелна власт је успела да избори само нове механизме корупције и продуби јаз између богатих и сиромашних, привилегованих и обесправљених.

Континуирана власт СНС сваким даном све више исцрпљује већ исцрпљену касу града. Возимо се преплаћеним аутобусима на сопствену одговорност. Поклањају нам ваучере плаћене нашим новцем да купујемо робу коју они желе и пунимо џепове оних којих они желе. Од нелегалних градњи до незаконитих легализација, нетранспарентних конкурса и јавних набавки по хитном поступку, унапред познатих добитника тендера, „ведеизације“ директора по јавним комуналним предузећима, неусвајање локалног акционог плана су већ добро познати механизами за прибављање личне користи, а на рачун грађана.

Борба против корупције је борба за опстанак града који треба да се развија плански и у складу са својом културом и традицијом. Београд је политички, привредни и културни центар земље и због тога треба да буде пример добре градске управе. Градске управе која одговорно обавља јавне послове и сврсисходно троши јавна средства, која развија механизме који ће да спрече корупцију, односно који ће потом на њу адекватно да одговоре низом мера – од усвајања локалног акционог плана, транспарентности рада, увођења градског надзора, до професионализације управљачког кадра. Београд мора и може да буде организиван по мери свих својих грађана.

Београд заслужује боље! Демократе знају како!

Тања Цакић

одборница „БеДем – Демократска странка“ у Скупштини града Београда

Поделите: