Београдски тунел неизвесности

Недавна несрећа са извртањем воза цистерне са амонијаком код Пирота је трагедија сама по себи. Са једне стране људске жртве и еколошка катастрофа, а са друге доказ неспособности и неодговорности власти која није учинила ништа на превенцији катастрофе, али ни на адекватној и благовременој санацији последица акцидента. Међутим, ова трагедија отвара и поново актуелизује многа велика питања која се тичу и самих Београђана.

Зарад потреба при изградњи „Београда на води“, напредњачка власт је на пречац затворила Главну железничку станицу и укинула железничку пругу у приобаљу, која се протезала поред Сајма и испод Калемегдана према Панчевачком мосту. Како притом није изграђена нити обезбеђена нова и безбедна алтернативна железничка мрежа, сав железнички транспорт, укључујући и транспорт опасних материја према Панчевачком мосту и даље ка Војводини, преусмерен је кроз Врачарски тунел. Овај тунел је пре више од 20 година изграђен у склопу припремних радова за изградњу београдског метроа, а од тада се користи за саобраћај „БГ воза“. Сада, како је то једини преостали железнички правац кроз Београд ка Војводини, овим тунелом се свакодневно транспортују тоне и тоне амонијака, нафте, фосфорне и сумпорне киселине и хлора. Да подсетим, овај тунел се, као што му и сам назив говори, протеже испод Врачара, од Прокопа, па све до Панчевачког моста, дакле испод самог густо насељеног центра града. Да ситуација буде још гора, овај тунел нема принудну вентилацију, нити канале за одвод токсичних материја, као ни адекватну противпожарну заштиту. Сама помисао на могућност несрећног случаја у Врачарском тунелу, леди крв у жилама. У таквој ситуацији, нити би могло да се приђе вагонима, нити да се они извуку из тунела, нити да се санира штета и спречи већа катастрофа. Притом, инспекције МУП-а из 2014, 2018. и 2021. су утврдиле низ неправилности у противпожарној заштити Врачарског тунела.

И док су стотине хиљада грађана Београда свакодневно у опасности од велике трагедије због транспорта опасних материја кроз тунел испод њихових домова, градска власт не жели да се оптерећује размишљањем о том проблему, а камоли његовим решавањем. Напротив, хвали како ће да гради метро од ливаде до ливаде, кроз насеља своје новокомпоноване елите и планира рушење моста симбола Београда. Све то, наравно, из кредита.

Изливање амонијака у Пироту само је још једна сигнална лампица да је нашем граду неопходна хитна смена ове, најгоре власти у историји Београда, и озбиљни људи који ће преузети бригу о безбедности, животу и здрављу Београђана и правилном развоју престонице у корист грађана.

Београд заслужује боље!

Милош Хинић

Потпредседник Извршног одбора Градског одбора Демократске странке Београд

Поделите: