8. март – борба за равноправност

Драге пријатељице – мајке, сестре, баке, суграђанке – желимо Вам срећан 8. март, међународни Дан жена!

Ово је дан када се сећамо свих храбрих жена које су се бориле за своја права и достојанство, али и дан када се осврћемо на то шта још можемо да урадимо како бисмо унапредили положај жена у Србији.

У градској средини жене и даље имају више прилика да се запосле у различитим професијама и остваре своје потенцијале, док жене у сеоским подручјима често наилазе на бројне препреке. Ипак, без обзира на то где живимо, суочавамо се са заједничким изазовима у борби за равноправност. У години која је иза нас, сведоци смо пораста насиља над женама. Морамо да се боримо против овог зла и да охрабрујемо жене да пријаве насиље и затраже помоћ.

У оваквим политичким приликама у којима се налазимо, често је тешко остварити промене које су нам потребне. Иако је заступљен већи број жена и у парламенту и у другим сегментима друштва, жене су и даље мање плаћене за исти посао, а често су и жртве мобинга. Морамо се борити за своја права, за равноправност, за бољи живот свих жена у Србији!

Свака жена има право на достојснствен живот, на своју слободу и избор. Нека овај дан буде подстрек да се још више ангажујемо у борби за једнакост и правду за све жене.

Хвала свим женама које се свакодневно раме уз раме боре против дискриминације и насиља, које покрећу промене и унапређују наше друштво. И зато будите сваки дан посебне, а не само овај. Боримо се заједно и на даље, док свака од нас не буде имала своје право гласа!

Мирјана Касем,

повереница Форума жена Демократске станке Београд

Поделите: