Зоран Алимпић – „Наравно да ћу да гласам против овог извештаја.“

Извод из записника 26. седнице Градске изборне комисије, одржане дана 14.6.2024. године, са почетком у 17.47 часовa, у згради Градске управе града Београда, Улица краљице Марије број 1, у великој сали на 20. спрату.

Поводом 2. тачке Дневног реда – Разматрање и усвајање Укупног извештаја о резултатима избора за одборнике Скупштине града Београда, за реч се јавио Зоран Алимпић, заменик члана Комисије и навео следеће: „Данас утврђујемо овај извештај о укупним и коначним резултатима избора који су одржани 2. јуна. Нажалост, морам да констатујем да и овај пут избори нису одржани у бољим изборним условима него што је то било 17. децембра, прошле године. Дакле, очекујем да ће слично бити потврђено и у коначном извештају посматрача из ОЕБС-а и из ЦРТЕ. Наравно, иако је било тих неких покушаја преговора у парламенту између власти и опозиције да дође до неких побољшања изборних услова, а заправо ништа није побољшано и сви недостаци који су постојали у децембру поновили су се и данас – од самог поступка кандидовања, где смо имали и неравноправност код кандидовања листа и проблеме са обезбеђивањем оверивача, јер је ту била јасна неравноправност учесника на изборима, па преко кандидовања лажних листа, које заправо нису саме сакупиле потписе, које су имале чак и фалсификоване потписе, фалсификоване овере. Посебан проблем су представљале лажне мањинске листе, јер представљају изигравање закона, које никакву конкретну мањину не заступају.

Остали су проблеми са бирачким списком. Нажалост, ми смо као Градска изборна комисија тражили одређене податке од Министарства за државну управу и локалну самоуправу и Министарства унутрашњих послова у вези промена пребивалишта код бирачког списка. Колико знам, вероватно би ме обавештавали, али нисмо добили никакав одговор за два месеца откад смо то тражили. То само показује да надлежне институције, па и министарства, не раде све што могу, да побољшају изборне услове или бар да покажу да су ти услови побољшани. На бирачком списку је остао велики број бирача који ту не треба да буду, то нам говори и проста статистика, а и чињеница да су избори у децембру прошле године једним маневром намерно подељени оставкама великог броја председника општина, градоначелника.

Један део локалних самоуправа иде на изборе прошле године, један део ове године, затим су рађена фиктивна пресељења бирача, што је, наравно, супротно закону, јер то нису била права пресељења. И даље постоје бирачи чија су права пребивалишта у иностранству, а који гласају на локалним изборима, што такође није дозвољено, није решено. И даље постоје проблеми са притисцима на бираче, нарочито оне који раде у јавном сектору, постоје сумње и докази, ја се надам да ће се можда једнога дана то и на суду показати.

Постоји и поткупљивање бирача, дакле, кривична дела тог типа. Констатовани су и ти такозвани кол-центри, који су заправо контролисали цео тај процес, јер се радило о масовном процесу, који је био повезан са дуплим бирачким списковима, односно дупликатима бирачких спискова помоћу којих је контролисано ко је дошао на изборе, ко није дошао на изборе, ти људи су онда позивани, прозивани што нису изашли на изборе, што је такође противзаконито.

У поступку након избора, имали смо чак и фалсификате записника, накнадно исправљене шесте примерке, тј. прве примерке записника, када су листе могле да унесу податке из својих примерака, постојале су одређене разлике. Видим сада и ове пресуде суда, да је суд све жалбе одбацио, као неуредне. Није се чак ни бавио садржајем тих жалби. Дакле, нема промена, нема побољшања и оно што ја на крају желим да кажем, јесте да је у интересу овог друштва и у интересу ове земље, да се пред неке наредне изборе направе озбиљни разговори и преговори између опозиције и власти. Не преговори који имају за циљ да власт намагарчи, превари представнике опозиције, па да остане исто, него преговори у којима би било добро да посредују, учествују и представници ОЕБС-а, Европске уније, Савета Европе, неке организације којој ми припадамо или тежимо да припадамо, јер је потребна свакако и нека међународна гаранција. До сада се показало да је јако тешко поправити и променити изборне услове, бар на начин да ова земља и овај народ и ови грађани добију оно што заслужују, а то је, да имају слободне демократске изборе, где бирачи могу да буду информисани, да могу слободно да гласају и да се то што су они гласали заиста, како треба изброји. Овде чак не говорим само о изборима за Скупштину града Београда, него уопште о локалним изборима који су одржани ове године у целој Србији, нешто по том питању мора да се мења.

Предлажем и овој нашој Градској изборној комисији да узме неког учешћа у томе, јер докле год ми као земља не будемо имали слободне демократске изборе и поштене изборе, ми нисмо и не можемо се сматрати да смо део демократског света. Ми смо нека држава која има неки хибридни режим, неку компетативну демократију, која глуми да има изборе и да има вишестраначку демократију, а нема. Заправо су избори намештени, то је једно политичко игралиште, које је искривљено и где сви, укључујући све институције које треба да гарантује слободу избора – министарство, полицију, судове, тужилаштва, учествују у намештању избора не би ли владајућа коалиција увек побеђивала на свим нивоима, што једноставно није демократски, није праведно. Искрено се надам да је ово последњи пут и наравно да ћу да гласам против овог извештаја.“

Видео, Зоран Алимпић о коначним резултатима избора

Поделите: