Међународни дан чистог ваздуха за плаво небо

Међународни дан чистог ваздуха за плаво небо је 07. септембар, којег је Генерална скупштина УН установила 2019. године. То је дан када додатно подсећамо јавност и политичаре на огроман проблем загађења ваздуха, који је проблем целе планете. Данас подсећамо да небо треба да буде плаво, да у појединим деловима света живе млади људи који, због сталног загађења, никада нису видели плаво небо.
Проблем загађеног ваздуха посебно погађа Србију. Београд је према званичним подацима у претежном делу године прекомерно загађен. Такво стање погубно утиче на становништво и на екосистем. Један је од главних узрока нарушавања здравља и губитка живота. Посебно су угрожени деца, труднице и осетљиве категорије становништва. Дуготрајно излагање загађеном ваздуху изазива респираторне болести, астму, алергије, малигнитете, болести срца и крвних судова, депресију, а може имати утицај И на слабији развој мозга код деце.
Подаци показују да је наша земља на првом месту у Европи и десета у свету по смртности од болести које изазива загађен ваздух, а да је свака пета смрт од рака плућа узрокована овим загађењем.
Вучићева власт је годинама игнорисала ово стање. Тек доношењем Програма заштите ваздуха до 2030, признала је да од последица загађења честицама ПМ 2,5 у Србији сваке године преурањено умре 10.000 особа, док се додатно 22.000 случајева бронхитиса региструје код деце узраста 6-12 година.
Због свега наведеног у становништву јача свест о потреби сталног притиска јавности на институције да раде свој посао.
Извори загађења у Београду су бројни. Енергетски сектор као главни извор загађења користи неквалитетни угаљ за добијање енергије, у ТЕНТ-у се неретко ложи блато које се залива мазутом. Индустријско загађење нико не контролише, секундарне сировине се некажњено спаљују . Бројна домаћинства, због сиромаштва, за загревање користе опасна горива, саобраћај је лоше организован, возни парк застарео, уништава се дрвеће и зелене површине и све то заједно доводи до тога да је стање из године у годину све горе.
За Демократску странку је питање побољшања квалитета ваздуха у Београду једно од најважнијих. Захтевамо да се стално контролише емисија гасова из термоелектрана и индустријског сектора, да се успостави обавеза уградње филтера на димњаке ради спречавања прекомерних емисија киселих оксида који се у атмосфери претварају у ПМ честице. Захтевамо високе казне за непоштовање ових одредби. Неопходно је на нивоу Београда урадити студију о енергетском сиромаштву. након тога, у складу са добијеним подацима, кренути у субвенционисање преласка на еколошки прихватљиве начине грејања у домаћинствима. Тражимо и строго санкционисање оних који спаљују секундарне сировине.
Једна од значајних мера је подстицање коришћења јавног превоза и за то је неопходно да јавни превоз буде квалитетнији, боље организован, са више аутобуса на гас и електрични погон. Дугорочно и најбоље решење је метро, али са линијама које ће повезивати најмногољуднија насеља и задовољавати стварне потребе грађана, а не оне које ће повлађивати интересима власти блиских сумњивих инвестора.
Демократска странка зна шта треба да се уради, које краткорочне и дугорочне мере могу да побољшају квалитета ваздуха у Београду и Србији.

Весна Петковић
одборница Одборничке групе “БеДем – Демократска странка” у Скупштини града Београда

Поделите: