Генекс – интереси “бизнисмена” испред интереса младих

 Јуче је продата „кула Генекс“, споменик културе и симбол Београда за срамотну цифру. Након низа неуспелих лицитација, а по устаљеној пракси, „заинтересовани купци“ се појављују тек на последњој, онда када цена објекта падне на минимум. Појавило их се чак седам, а победу је однео „контроверзни бизнисмен“ Александар Кајмаковић, познатији као „Аца Босанац“, човек који се доводи у везу са више криминалних група, укључујући и Сурчински клан и клан Вељка Беливука. Кајмаковић се сматра блиским сарадником власника ТВ „Хепи“ Предрага Ранковића „Пецонија“. Поред великог интересовања и бриге јавности да се овај споменик културе сачува од људи блиским СНС-у, представљани су и разни предлози и решења многих организација и грађана.

Међу тим предлозима се нашао и предлог Демократске омладине Београд који је део званичне политике за младе Градског одбора ДС Београд. Наша замисао је била да од „куле Генекс“ направимо центар окупљања свих младих људи, где би развијали свој предузетнички дух, стицали знање и искуство, едуковали се, информисали, бринули о физичком и менталном здрављу, стварали своје производе и пласирали их на тржиште, конзумирали и стварали културно-уметнички и забавни садржај, испољавали свој таленат, оснивали предузећа. Идеја је настала услед потребе младих за оваквим простором, с обзиром да ништа слично не постоји у Београду, иако у самом граду живи огроман број младих из целе земље. Замисао је да цео пројекат буде самоодржив и профитабилан, а да носиоци тог пројекта буду искључиво млади који би у таквом простору имали много боље услове да искажу свој пуни потенцијал. Апеловали смо на Град Београд да правом прече куповине откупи симбол града и уступи га на коришћење младима. Поред нашег предлога смо такође понудили и правни оквир са више могућих правних решења као и финансијску конструкцију читавог пројекта. 

Пара у градском буџету за откуп је било, али изостала је политичка воља, а воља напредњака је била да интересе својих сумњивих “бизнисмена”, као и обично, ставе испред интереса младих. Симболично, некадашњи симбол прогреса, уз подршку СНС-а, преузимају они који под овим режимом живе своје најславније и најбезбрижније дане, а „Генекс“ од јуче постаје и симбол немара власти према младима. Цео овај случај је најбоља илустрација какав је однос ове власти према онима који су им подобни, а какав према младима.

Демократска омладина Београд

Поделите: