Čukarički tobogan naprednjačke nebrige

Nadvožnjak – čuveni čukarički „tobogan“, koji je iz milošte tako prozvan zbog svog oblika sa blagim nagibom, a koji spaja Radničku i Kirovljevu ulicu, već decenijama ima veliki značaj za stanovnike Banovog Brda. Osim što povezuje Banovo Brdo sa Adom Ciganlijom, sa njega se pruža divan panoramski pogled na Savsko jezero i samu reku Savu. Dnevno je preko njega prelazilo na hiljade vozila i desetak linija javnog gradskog prevoza. Danas nažalost propada, jer godinama nije popravljan i rekonstruisan.
Naime, od kraja 2020. godine ovaj nadvožnjak nije u funkciji za gradski prevoz i vozila teža od 12 tona, jer je nebezbedan, a linije gradskog prevoza su preusmerene na drugu trasu.
Ovom odlukom su ukinuta dva autobuska stajališta koja su bitna za građane koji žive na Banovom Brdu.
Procenu da je ovaj nadvoznjak nebezbedan, izvršilo je JP „Putevi Beograda“, ali ovo je otvorilo i par drugih pitanja. Da li je i koliko bezbedan i za sama putnička vozila, kao i dokle se stiglo sa rešavanjem pitanja njegove rekonstrukcije. Koliko ćemo još dugo moći da ga koristimo, ovakvog kakav jeste? Stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta tvrde da njegov horizontalni nagib nije veliki, a samo skretanje nije preoštro. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, tvrdi da rekonstrukciju nadvožnjaka koče nerešeno imovinsko – pravni odnosi i da će grad Beograd po rešavanju ovih problema planirati finansijska sredstva za izradu tehničke dokumentacije i izgradnju nove mostovske konstrukcije prema važećem urbanističkom planu.
Poslednji izveštaji nam kažu da je raspisan tender za pronalazak projektanta za izgradnju novog nadvoznjaka, a vrednost ovog posla je 32 miliona dinara bez PDVa.
Jedinu stvar koju ne znamo je – koji je rok za realizaciju ovog projekta? Uskoro će i sednica Skupštine Grada, pa se nadamo da će u rebalans budžeta ući i ovaj projekat, a da li ćemo i saznati kada će konačno biti rešeno ovo pitanje, saznaćemo od čelnika grada.

Mirjana Kasem,
odbornica „BeDem – Demokratska stranka“

Поделите: