Афера вакцинација беба – пропуст или пад система?

Већ првог дана свог мандата, нова министарка здравља мора да исправља грешке свог колеге. Ипак, изјава да јесте начињен пропуст у ГАК „Народни Фронт“, у случају вакцинације 600 беба, али да није угрожен живот ниједног детета је скандалозна. Не можемо да се не запитамо – шта би било да јесте угрожен?

Пропусти и грешке се дешавају, али да ли је дозвољено да се такве ствари дешавају и у здравству и то кад су у питању најмлађи? То доста говори о систему који очигледно није довољно добар. Право питање је – шта би било да се ово није открило и да деца у свом вакциналном картону имају евидентирану БЦГ вакцину, а у ствари је нису ни примили по рођењу, онако како нам то закон прописује? Не морамо посебно говорити о важности примене БЦГ вакцине, јер ТБЦ као болест још увек у свету није искорењена. Да ли је могуће да нико од одговорних лица није приметио да се вакцине које су код нас тренутно у употреби састоје из два дела, или бар обратио пажњу на начин употребе?

Овакве ствари се уче још током школовања на стручним смеровима. Одговорност здравствених радника је огромна! Оваквим  поступцима, по ко зна који пут, пољуљано је поверење грађана у наш здравствени систем, а нанета је и неизмерна штета здравственим радницима који одговорно и стручно раде свој посао.

Захтевамо да се овај случај што пре реши пред надлежним органима, али и све остале афере везане за здравствени систем, а одговорни да законски одговарају!

Мирјана Касем
Одборница „БеДем – Демократска странка“ у Скупштини Београда

Поделите: