Суве чесме и дан Дунава

Данашњи датум, 29.јун, за Београд је препун симболике у чијем центру се налази вода. Течност од које зависи живот, која из године у годину постаје све драгоценија, а према којој се односимо крајње немарно.

На данашњи дан 1892. у Београду је прорадио први модерни водовод. У историју су полако испраћене сакаџије, уминуле гужве, ларма и чарке на градским чесмама, а Београђани су се придружили становницима развијених градова који су у својим домовима имали славине.

После 130 година, Београђани који живе на ушћу две велике европске реке, све више се налазе у проблему са чистом пијаћом водом. Добар део Новог Београда има проблем са притиском, али су ипак најугроженији становници приградских насеља чије славине су често данима суве, или који навијају будилнике како би судове и веш прали у ноћним сатима када стигне вода јер је током дана нема.

Узрока овог проблема је много, од неконтролисане станоградње и занемаривања инфраструктуре, до неконтролисане потрошње.

Симболично, 29. јун се од 2004. обележава као Дан Дунава. Ове године, Београђани ће овај датум обележити црвени од срамоте јер је немачки научник Андреас Фат решио да у склопу 3000km дугог пливачког маратона прескочи Београд. Једноставно, Дунав је у нашем граду толико загађен да је то опасно по здравље.

И док се Беч поноси националним парком на Дунаву, окупационе власти Београда планирају уништавање драгоцене природе ради изградње нове луке на Дунаву. Док су на месту постојеће луке већ испланирали још станова и пословног простора. Својим ,,инвеститорима“ су чак изашли у сусрет повлачећи им туда прву линију метроа.

Иста та, ,,инвеститорска“, линија метроа у Макишу угрожава водоизвориште. Исти ти властодршци, септичким јамама поред рени бунара на Савском насипу угрожавају здравље грађана. Иста та власт већ читаву деценију не улаже ништа у водоводну и канализациону инфраструктуру, па Београд после мало јаче кише плива.

Први корак у решавању овог, као и било ког другог проблема Београђана, несумњиво је промена ове власти. Даље то је заустављање неконтролисане градње и улагање буџетских средстава у пројекте који ће бити у интересу грађана, а не у интересу државних ,,приватника“.

Иван Вуковић

Поделите: