Поповић: Градска власт да одустане од рушења Старог савског моста

Председник Општинског одбора Демократске странке Нови Београд Владимир Поповић потврдио је данас да је у скупштинску процедуру ушао предлог Закона о потврђивању кредита за рушење Старог савског моста. Поповић каже да је ова вест највише узнемирила Новобеограђане којима Стари (трамвајски) мост представља најкраћу везу са центром града у стању свакодневних застоја у саобраћају.
„Београд не добија нови мост, јер се уклањањем једног моста и изградњом другог на истом месту не добија, нови већ само мења постојећи!
Власт коју, на жалост Београђана, не занима ни саобраћајни, ни културно-историјски значај овог моста, тешко може да разуме да за овај новац може изградити три моста. Зато наш стручни тим за саобраћај тврди да уз мало труда, воље, жеље и знања Београд за овај новац може, уместо замене постојећег како планира власт, добити три функционална моста,“ изјавио је председник демократа на Новом Београду.
Поповић је објаснио да би се изградња првог новог моста преко Саве вршила без уклањања постојећег Старог савског моста који би све време био у употреби и на тај начин би се спречио потпуни саобраћајни колапс. Дневно преко Старог савског моста пређе више од 30.000 возила.
По завршетку новог моста, Стари савски мост би био реконструисан по узору на сличне мостове у свету и претворен у туристичку атракцију – пешачки мост са галеријама, продавницама и угоститељским објектима.
Паралелно са изградњом новог моста, вршила би се санација Старог железничког моста и он би коначно био претворен у бициклистичку саобраћајницу.
„Имајући у виду искуства са радовима која је у претходном периоду спроводила власт Српске напредне странке, Београд би врло лако могао да трајмо изгуби један мост, а да не добије ништа!“ упозорио је Владимир Поповић.
Аргументи, које износе после готово десет година управљања Београдом, да је Стари савски мост оронуо, слаб и нестабилан само су показатељ њихове неспособности, небриге или лоше намере.
Руководећи се овом логиком да би све што је оронуло требало срушити, после оволико година небриге, њихова следећа идеја може бити да би требало срушити читав град!?
„Апелујемо на владајућу елиту да се проблему рушења приступи веома пажљиво јер је у питању процес који је неповратан. Морате бити свесни да зарад партикуларних интереса заувек бришете Стари савски мост, а град уводите у саобраћајну агонију. Још једном вас позивамо да одустанете од ове сулуде идеје рушења.
Такође, позивамо све грађане да се заузму за себе. Нико не заслужује да годинама живи у саобраћајном паклу, нико не заслужује да му се бришу култура и историја, нико не заслужује да плаћа комбинације у којима се руши употребљив мост да би на његовом месту изградили нови. Сви заслужујемо и боље и више од овога,“ поручио је Владимир Поповић испред Општинског одбора ДС Нови Београд.

Поделите: