Небрига градске власти за потребе грађана

Протестним окупљањем становника Бежанијске косе, усмереним против изградње небодера и загађења ваздуха, у недељу 2. октобра, настављена је серија протеста која је започета у јуну прошле године у Блоку 37. Ово су заправо протести Новобеограђана против хроничне небриге и незаинтересованости  градских званичника за интересе грађана.

Демократска странка се противи неконтролисаној изградњи нових десетина хиљада квадрата стамбено-пословног простора на овој, али и на другим локацијама у Београду, за које грађани сматрају да су потребне локалној заједници за друге намене, пре свега за одмор и рекреацију локалног становништва.

Сви смо сведоци ескалације проблема са инфраструктуром у нашем граду, коју је ова, без претеривања, најгора власт у историји Београда, потпуно запоставила у претходних 10 година колико управља нашим градом. Због овакве небриге имамо свакодневни саобраћајни колапс, баш овде где се планира изградња нових објеката. Због тога су београдске улице у кратерима, због тога се после сваке јаче кише наш град претвара у бару. За то време, неспособна  власт нуди „иновативна“  решења, постављањем саобраћајних знакова. Сваки план, свако решење, свака најава  инвестиција, коју чујемо од градоначелника и његових сарадника је  само покушај маскирања огромних проблема и не даје никакво стварно решење. Напротив, проблеми се гомилају и постају све већи, а грађанима се „задају“ нови задаци у одбрани и заштити свог права на иоле нормалне  животне услове.

Ова локација је веома важна грађанима Бежанијске косе, читавог Новог Београда па и Земуна као идеално место за рекреацију, спорт и одмор. Да ли знате да ове две општине немају нити једну адекватну атлетску стазу? Стога је неопходно, да се не само одустане од изградње солитера на месту постојећих спортских терена, већ да актуелна градска власт почне да ради у интересу Београђана и да ове спортске терене уреди на начин на који је то у периоду 2002-2010. градска власт Демократске странке учинила са Адом Циганлијом, али пре свега у складу са тим шта грађани желе. Ставови и потребе Београђана морају да се уваже и укључе  у овај и друге планове. Само тако Београд може да се развија и постане град по мери његових становника.

Став локалне заједнице – становника Бежанијске косе у овом случају је потпуно јасан. Јасно су ставили до знања да се не слажу са овим пројектом, прилажући петицију са неколико хиљада потписа. Поднели су  више од 100 образложених примедби на овај план, позвали су градоначелника и његове сараднике на разговор… Нажалост, све ове иницијативе су за сада остале без одговора.

На протестном  окупљању се могло чути и колико су  грађани Бежанијске косе, али и готово читавог Новог Београда, забринути и због огромног  загађења ваздуха на који је и Демократска странка упорно скретала пажњу у претходном периоду. Стални апели грађана нису дали никакву реакцију, ни од стране полиције или инспекције. Нису били довољни ни докази које су грађанске иницијативе подносиле, да се предузму законом прописане акције. Опет су и по овом питању становници Београда препуштени сами себи, будући да надлежни у граду игноришу пре свега постојање, а онда и решавање проблема.

Демократска странка сматра да  Београд мора да се развија на одржив начин, у  складу са интересима грађана. Да градска власт, институције, треба пре свега да примењују, а не да избегавају важеће прописе, да се придржавају одређених општеприхваћених стандарда и коначно да се прекине са упорним покушајима наметања пројеката које по правилу карактеришу две особине:

1) нарушавање достигнутог нивоа квалитета живота Београђана;

2) ни на који начин не доприносе стварном развоју града – напротив;

Весна Петковић

Потпредседница Градског одбора Демократске странке

Београд

Поделите: