Будимо БЕДЕМ

Победник. Калемегдански бедем.

Београд сам одувек доживљавао као живо биће. И више од тога, као пријатеља. Београд је један од главних јунака моје животне приче. Београд нису само зграде, тргови и паркови. Они су тек сведочанство о нама. Београд, смо ми. Свако од нас ко Београд доживљава као важан део свога бића.

И поред дугогодишње деструкције Београд је спреман и способан на самообнову. Изградићемо БЕДЕМ који брани Београд од свега што је лоше. Од безнађа и беспомоћности, од утучености. Изградићемо БЕДЕМ који штити све што је добро у Београду. Добре људе и лепоту која није нагрђена лошом шминком, корупцијом и прљавштином од прања новца. Добри дух Београда који се преноси из генерације у генерацију.

Да не бисмо постали еколошка, архитектонска и политичка депонија дужни смо себи самима, дужни смо Београду да постанемо БЕДЕМ који штити добро и брани нас од лошег.

Не постоји лек против лоше власти, постоји поштен, отворен и искрен однос у борби за праведније друштво. За то су потребни одлучни људи, спремни на лична одрицања због јавног добра.

Кључне речи данас су солидарност и одговорност. Солидарност у  друштву и одговорност за вођење посла од јавног значаја када за то добијемо поверење грађана. Али да бисмо дошли у прилику да мењамо најпре околности, а потом и систем, потребно је да удружимо снаге.

Нема те странке, покрета, појединца који може сам да покрене критичну масу људи за промене. Неопходно је да удружимо све ресурсе. Само удружени можемо да створимо довољно енергије за промене.

Демократска странка је спремна да своје ресурсе стави у службу грађана и јавног интереса. “Стотине оних који хоће, јачи су од хиљаду оних који морају.” каже италијанска пословица. Демократе су ти који хоће да мењају Београд и Србију на боље.

Демократија захтева ангажованог грађанина који се не бави само собом и својим проблемима, грађанина који је спреман да уложи енергију за јавно добро. У демократији нема чекања да неко други нешто заврши за нас. Зато ми, демократе, треба да окупимо, мобилишемо или инспиришемо такве грађане.

Слобода је захтевна, јер се мора освајати сваког дана изнова. Сваки дан када се нисмо борили за слободу је дан када смо изгубили један њен део. Слобода је и градња и грађевина. Та грађевина мора бити заштитни знак Београда.

Време је да изађемо из ноћне море која траје више него што је било ко од нас могао да очекује. Крајње је време да се тргнемо.

На то нас обавезује част сваког од нас појединачно и свих нас заједно. Ако нисмо часни и не држимо се обећања и не треба да се бавимо политиком, нити било каквим јавним послом. Морамо на сопственом примеру показати какво друштво и какву Србију желимо.

Београд мора да буде престоница културе и уметности, просветни, здравствени, научни, привредни и финансијски центар овог дела Европе. Smart city, а не град јефтине забаве и инвеститорске архитектуре.

Зато вас позивамо да вратимо идентитет и шарм Београду, да се заједно боримо и да заједно градимо бољи живот, да поново освајамо и изнова и изнова бранимо слободу. Да будемо солидарни, да будемо ту једни за друге, али и за све оне којима је потребна наша помоћ. Да будемо БЕДЕМ.

Зоран Лутовац

Важно нам је да знамо шта мислите, зато Вас молимо да издвојите мало времена и попуните анкету на линку.

Поделите: